14. februar 2007

Nato ut av Afghanistan



Ikke at hverken overskriften eller banneret egentlig har noe med det jeg skal skrive om å gjøre, men banneret SU bruker på hjemmesidene sine nå var for tøft til at det ikke kan brukes igjen og igjen.

De siste to dagene har det vært ganske hektisk på Nansenskolen. Vi har hatt besøk fra lederne av 14 ungdomsorganisasjoner (ikke politiske), deriblant Changemaker, Natur og Ungdom, Agenda X, African Youth, Press, Amnesty og Røde Kors Ungdom. I tillegg hadde vi tirsdag besøk av Jagland og i dag var Bondevik og Willoch her hele dagen.

Vi har lært om de forskjellige organisasjonene, diskutert klimaproblematikk, fred, utvikling, hatt spørretime med de tidligere statsministerne (som mot formodning svart på alle spørsmål, relativt bra også) og med stortingspresidenten (som begynte ganske høyt, men relativt fort fikk bena på jorden og vek unna vanskelige spørsmål). Vi har hørt Willoch fortelle at det blir helt ulogisk å si at vi er for demokrati når vi sanksjonerer en folkevalgt og demokratisk regjering vi har krevd at Palestina skal velge. Vi har hørt Jagland snakke om at verden aldri har vært så dramatisk som nå, men at løsningen er et sterkere Europa. Vi har hørt Bondevik si at når et parti i en koallisjonsregjering føler at politikken som blir ført når man sitter i regjering, faktisk fører til at politikken går i en helt annen retning enn man ønsket da man gikk inn, så kan ikke partiet annet enn å trekke seg fra samarbeidet.

Temaet fra dagene var "Håp og Handling" i ordenltig Nansenskole-spirit, og vi har da fått til litt handling også, vi har til og med fått tosider oppslag i GD under overskriften "-Ungdom, gjør opprør!" (det er meg i grå cardigan på bildet ja:), oppslag i den eminemte byavisa: Et imponerende publikum (jess, det er nok linselus Guro med kinaflette der ja)

Skulle ønske man kunne fått til slike samtaler som det vi har hatt på Nansenskolen disse to dagene, utenfor Lillehammer også.

2 kommentarer:

Ivar Johansens blogg sa...

Fra kampanjen Nei til nye NATOs side stemte vi for det flertallsvedtaket som ble fattet på årsmøtet i Fredsinitiativet onsdag:

- NATOs krigføring i sør og øst må stoppes umiddelbart
- Vi krever at det heller ikke i framtida sendes norske styrkebidrag til krigssonene
- Norge må bruke sin stemme i NATO og i FN til å få i stand en våpåenhvile og en tidsplan for tilbaketrekking av NATO-styrkene
- En fredsbevarende styrke under FN-kommando kan eventuelt erstatte NATO-styrkene dersom dette er et ønske fra det afghanske folket selv

Mao støtter jeg alle de kritiske røster som er kommet mot regjeringens vedtak om å sette inn 150 soldater fra spesialstyrkene i Afghanistan. Dette var en uriktig beslutning, og SV burde i alle fall tatt dissens på denne saken i regjeringen. Men, jeg ser også at i den utstrekning SV har lidd nederlag i denne saken, skjedde det under Soria Moriaforhandlingene.

Uten SVs deltakelse i regjeringen ville opplagt Norge nå sendt tropper de til de offensive krigshandlingene i sør.

Regjeringsbeslutninger kan ikke sendes ut på forhåndshøringer i partiorganisasjonene. Sånn fungerer ikke et regjeringskollegium. Men Kristin kunne drøftet Afghanistansituasjonen og SVs strategiske posisjon med partiets organer (les: landsstyret) i forkant.

Men samtidig setter kommentator Sverre Strandhagen i Dagens Næringsliv i dag ord på en særs viktig observasjon: "I stedet for å feire sine seire, klarer SV igjen og igjen å få et taperstempel."

Som han påpeker at SV vunnet særs mange seire i denne regjeringen, og det kan ikke overskygge Afghanistan-vedtaket. Derfor deltar jeg ikke i kravet om at SV skal kaste kortene, og gå ut av regjeringen. Det er å svikte svært mange grupper i dette land som trenger et SV i innflytelsesposisjoner f.eks. i kampen mot fattigdom eller mot kommersialisering av utdanning, kollektivtrafikk, helse- og omsorgstjenester.

Jeg kommer ikke til å delta i Afghanistan-demonstrasjonen lørdag, men - paradoksalt nok - jeg reiser til Afghanistan onsdag kveld som medlem av Ombudsmannsnemnda for Forsvaret.

Comrade Arnfinn sa...

Da forventer jeg nesten at det snart kommet et skikkelig opprør, og at vi henger Jagland fra ei bærekraftig eik. Da må han da bli fornøyd, han får jo viljen sin! :D