30. april 2008

Kornkrise i sør, overflod på Rema

De fleste har nok fått med seg matvarekrisen som pågår verden over, med en fordobling av prisen på matvarer som ris, mais og hvete. For oss nordmenn, har det egentlig ikke så mye å si om kornprisene stiger med 50-60%, vi lever i overflod og velstand uansett. Men for de 3 milliardene av verdens befolkning som har ris som basismatvare, og som bruker mellom 60-80% av inntekten sin på mat, så er dette en gigantisk trussel mot deres eksistens.

Men hva er det egentlig som skaper denne prisøkningen på matvarer? Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand kan fortelle at det er to ting som fører til den økte prisveksten. Det ene handler om aksjespekulasjon: Dollaren faller, boligprisene faller, aksjene faller, og investorer og spekulanter går derfor over på råvarer. De kjøper opp store mengder råvarer til dagens pris, håper på prisøkning og kan selge med profitt.

Den underliggende og andre grunnen til prisøkning (som må sees i sammenheng med den forrige) er at det rett og slett er altfor lite mat i store deler av verden i dag. Enkelt forklart er det u-land som produserer råvarer, disse blir kjøpt for en billig penge av store selskaper, som igjen selger råvarene dyrt på verdensmarkedet. Og mens vi kaster flere tonn med mat hvert år i Norge, dør over 25.000 mennesker av sult i Afrika og Asia hver eneste dag.

Investorer og aksjespekulanter tjener dermed penger på å se mennesker dø av sult, mens de selv kan kose seg med gourmetmat hver eneste dag.

Samtidig som investorer kjøper opp råvarer for å tjene raske penger, kan vi se at vår egen Rema 1000 hamstrer ris for å sikre egen vinning. For hvilken krise ville det ikke vært om vi nordmenn måtte spise noe annet enn ris til middag i noen måneder? Vi trenger ikke en gang bekymre oss for at hveteprisen går opp og at det er fare for eksportstopp på kornvarer, 21-nyhtene på NRK kunne nemlig melde at landbruket i Norge har utviklet hvete som overlever fint på norske åkrer.

Så mens det er krise over hele verden, og spekulanter driver kornprisene opp på bekostning av menneskers liv, er det ris nok på Rema 1000 sine lagrer tilsvarende norsk forbruk frem til august - og vi har ikke engang bruk for det. Snakk om rettferdig fordeling!

Ingen kommentarer: