9. mai 2009

Stopp Goliat! - La olja ligge!


Norge er et av verdens rikeste land. Vi har muligheter til å satse på fornybar teknologi og miljøvennlig forskning, med ressurser de fleste land i verden bare kan drømme om. Vi kan skape arbeidsplasser innenfor nyskapende og framtidsrettet tenkning, arbeidsplasser som vil bidra til å redde vår jord.

Til tross for dette, så velger Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå å trumfe gjennom nok en "seier" i regjering. Regjeringen sier ja til Goliat. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) vedtok utbygging av oljefunnet Goliat i Barentshavet.

--- Fakta fra Natur og Ungdom ---
Goliat kan bli det første oljefeltet i Barentshavet. Dersom det skulle bli bygget ut vil det bli et av de mest kystnære funnene på norsk sokkel, kun 48 kilometer fra land. Det er det italienske selskapet ENI som er operatør på feltet. Selskapet fant olje under leteboring og nå vil de ta opp oljen.

Ved en oljeulykke vil oljen kunne nå kysten av Finmark på ett og et halvt døgn. Det finnes i dag ikke god nok oljeberedskap som vil kunne takle ulykker så nærme land. Området er svært værhardt og konsekvensene ved et oljeutslipp vil være enormt store for områdets skjøre økosystem.

Statens egne miljøeksperter fagetater advarer sterkt mot å bore i området og regjeringen har selv sagt at området er særlig sårbart og verdifullt.
--- Fakta fra Natur og Ungdom ---



Vi lever i en tid der klimakrisen holder på å vinne over verden, samtidig som finanskrisen skremmer folk til å forbruke (og produsere) mer, stikk i strid med det miljøet er tjent med. Natur og Ungdom stiller et viktig spørsmål på sine hjemmesider: "Hvordan skal vi forsvare ovenfor verdens fattigste, som allerede kjenner klimaendringene på kroppen, at vi visste hvor farlige klimaendringene var – og allikevel åpnet vi et nytt havområde for oljevirksomhet?"

Når skal Arbeiderpartiet og de andre oljekåte politikerne på stortinget forstå at mer oljeutvinning er ikke to skritt frem, men hundre tilbake? Steinalderen ble ikke slutt fordi verden gikk tom for stein. Vi må kjempe sammen med miljøbevegelsen, SV og Rødt, i kampen mot Goliat, og i kampen mot mer oljeutvinning. La oss begynne å satse på miljøvennlig forskning og fornybar teknologi - bare sånn kan vi komme oss fremover - La olja ligge!

Ingen kommentarer: