17. desember 2008

Lånekassa - sett ned renta!


Aftenposten kan i dag melde at
styringsrenten i Norges Bank ble satt ned med 1,75 prosentpoeng, og ligger dermed på 3 prosent.

Mange håper håper nå at de fleste store bankene vil følge etter, og at boliglånsrenten også vil gå ned.

Jeg har dermed en oppfordring til Lånekassa, som har varslet en øking i den flytende renten til 6,8 %, hva med å følge etter det gode eksempelet - studenter har det ille nok etter endt studie, med stor arbeidsledighet og vanskelig jobbmarked, om vi ikke skal slite med en ekstremt høy rente på studielånet også.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg klarer ikke helt å være enig i det kravet. Og lånekassa er i alle fall ikke riktig instans å rette det mot. Renta deres er regelstyrt og henger tre måneder etter. En slik ordning taper man på noen ganger, og tjener på andre ganger.

Man kan alltids diskutere om renta burde vært politisk styrt, men det blir en annen debatt.

Nå kommer det snart en ny mulighet til å binde studielånsrenta. Det gir i alle fall mange økt forutsigbarhet.

http://www.lanekassen.no/Hovedmeny/OmLaanekassen/Aktuelt/Saker/Slik-bestemmes-renten-i-Lanekassen/

Guro Grimstad sa...

Jeg er fullstendig klar over reglene for styring av renten hos lånekassa, men du er vel enig i at den uansett er veldig høy?

Det er da virkelig ingen grunn til at staten skal tjene penger på studenters rett til utdanning, sånn rent bortsett fra den investeringen de får igjen for å utdanne folk?

Egentlig synes jeg Senterpartiet har et godt forslag i sitt arbeidsprogram: "Senterpartiet vil at ingen skal betale tilbake mer til Statens lånekasse for utdanning enn de har lånt. Studielånet skal bare inflasjonsjusteres fra det tidspunktet studiene avsluttes. Dette innebærer i realiteten en nominell rente tilsvarende årlig inflasjon. Det må fortsatt være anledning til inntektsavhengig tilbakebetaling av studielån."

Og om det ikke går gjennom, så må vi hvertfall få en politisk styring av studielånsrenten.